Centre for Romanian Studies

Centre for Romanian Studies header image 1

Letter to Sanda STOLOJAN – A Funeral Oration by Manuel de Diéguez

August 24th, 2005 · No Comments · Diaspora, PEOPLE, Poetry

Draga Sanda,

Nu visam sa iti scriu in rai. Tu ai intrat acolo fara zgomot. In noaptea desmierdata, poetii confera mortii vocea melancoliei lor. Versurile tale s-au aprins sub cenuse: acum scanteiaza in amintirea noastra. Toate grozaviile pamantului nu vor stinge facliile pe care le-ai aprins. Mormantul tau canta maretia gandirii tale, cutezanta sfidarii, cu elanul inimii tale.

Tu stiai, draga Sanda, ca sfintii purtau un idol in glasul lor. Te-am vazut luptand alaturi de Zeul Justitiei, cel care se consuma pe toate rugurile, cel care geme in adancul tuturor temnitelor si ale carui infrangeri devin tot atatea izbanzi asupra idolilor. Ai iubit o credinta batuta in cuie pe o spanzuratoare, o credinta schingiuita, o credinta sugrumata, o credinta neobisnuita, care a ridicat la toate rascrucile rastignirea pentru renasterea spiritului de dreptate. Este atit de frumos sa iubesti un Dumnezeu evadat din mormant !

Draga Sanda, tu l-ai servit ca interpreta pe generalul De Gaulle, cand a venit in Romania si, fiind in preajma lui, ai vazut cum popoarele isi schimba doar camasa, in functie de izbanda sau infrangerea unui tiran. Desprea aceasta vei vorbi, acolo Sus, cu Cioran si Ionesco, cu prietenii tai, care ca si tine au iubit dreptatea.

Draga Sanda care esti in ceruri, tu ramai poeta crezului care ne aminteste neincetat ca drumul crucii este insemnat cu poeme.

Aud rasunand inima patriei tale natale in toate poemele scrise in limba franceza, pe care le-ai slefuit pentru noi. Prin tine Dumnezeul-din-nefiinta va domni vesnic, pentru ca oda poetului este samanta gliei.

Manuel de Diéguez
Paris, 23 August 2005

Scrisoare trimisa special pentru Centre for Romanian Studies (London) : www.romanianstudies.org

(In romaneste de Constantin ROMAN)

Manuel de Diéguez, (n. 1922) filozof si scriitor francez este printre altele, autorul cartii « Dumnezeu, oare este American ? » (Dieu est-il Americain ?)

Editor’s Note:

Manuel de Diéguez (b. 1922),
http://www.dieguez-philosophe.com
French Writer and Philosopher is the author of several Letters addressed to Sanda Stolojan:

http://perso.wanadoo.fr/aline.dedieguez/tstmagic/1024/tstmagic/defis_europe/roumanie.htm

==============================================================================

EDITOR’S NOTE (2009):

Read more about  Sanda Stolojan in:

Blouse Roumaine – The Unsung Voices of Romanian Women

(Centre for Romanian Studies, London, 2009)

(1,100 pages, 160 Biographies, 600 quotations)

http://www.blouseroumaine.com/buy-the-book/index.html

Tags: ·····································································································································································

No Comments so far ↓

Like gas stations in rural Texas after 10 pm, comments are closed.