Centre for Romanian Studies

Centre for Romanian Studies header image 1

ROMANIA VAZUTA “ALTFEL”: ‘Blouse Roumaine – the Unsung Voices of Romanian Women’

October 22nd, 2009 · No Comments · Books, Diaspora, PEOPLE, Poetry, Reviews, Translations

ROMANIA VAZUTA “ALTFEL”:
‘Blouse Roumaine – the Unsung Voices of Romanian Women’

(O carte ilustrata, in limba Engleza, 1.100 pagini, 160 biografii, 600 citate, 4.000 referinte bibliografice.)

Smaranda Braescu (1987–1948), pioneer pilot, parachutist and anti-communist fighter

Smaranda Braescu (1987–1948), pioneer pilot, parachutist and anti-communist fighter

De ce si pentru ce “altfel’?
Din mai multe puncte de vedere:

One of the 160 Romanian women presented in the Anthology

One of the 160 Romanian women presented in the Anthology

In primul rand mesajul lucrarii NU este unul ‘oficial’, parafat de cei care ne dramuiesc adevarul. Autorul este constient de faptul ca traim intr-o periada a nesfarsitei “Tranzitii” unde bajbaim inca, pe carari intortocheate, ca sa ne aflam identitatea, Pe aceleasi carari misuna ‘experti’, autoproclamati ‘boieri ai mintii’ care nu numai ca isi dau coate intre ei ca sa ramana in capul bucatelor, dar sunt gata ori si cand sa ne abureasca memoria si sa ne re-scrie istoria. Metodele sunt aceleasi care au fost folosite sub dictatura: o cenzura prin omisiune, urmata de un facsimile cosmetizat atat de neverosimil incat tipa dela distanta. Acest fenomen nu este unul propriu Romaniei ci se afla in speta in toate tarile ‘ex-comuniste’ fiind insumat perfect de simplu si plastic de catre un parlamentar Polonez cand a afirmat:
Imperiile se destrama doar in cateva saptamani, in timp ce mentalitatea imperiala are nevoie de cateva generatii ca sa dispara.

Antologia prezenta nu isi poate permite sa ‘corecteze’ dintr-un condei aceste aberatii care se impamantenesc, dar isi propane in schimb sa ofere cititorului o lucrare sub un unghi ‘alternativ’ si pe undeva neconformist, despre o realitate istorica perceputa de partea cealalta a baricadei.

Countess Anna de Noailles born Princess Brancovan, portrait by Zuloaga (Bilbao Arts Museum, Spain) In al doilea rand, alegerea subiectului si al punctului de  referinta, plasarea lui intr-un context istoric si social dar si intr-un cadru European, plaseaza antologia “Blouse Roumaine” intr-o categorie foarte diferita.

In al treilea rand, ca Forma lucrarea se adreseaza nu numai specialistilor din Universitati dar si publicului larg, facnd-o accesibila unei categorii mari de cititori romani si straini. In acest context formatul Antologiei ofera pentru prima data cititorilor Anglo-Saxoni, nefamiliarizati cu Romania, posibilitatea de a intelege ca Romanii nu au fost doar simpli consumatori ale unor valori Euuropene dar au contribuit in mod substantial la cultura Europeana si de peste Ocean. Aici Antologia evoca o panoplie intreaga de de voci de femei de profesii foarte diverse si uneori neasteptate evocand astfel imagini cu totul insolite si admirabile: femei ramase in Romania dar si femei desradacinate, care au luat drumul exilului sau care s-au nascut pe pamant strain doar pentru ca parintii lor s-au exilat, femei care au reusit in mod extraordinar sa isi pastreze valentele romanesti.
Pe parcursul cartii vom putea face o selectie dintre cele o suta saizeci de biografii critice sau ne vom putea delecta alegand dintre cele sase sute de citate, in majoritate traduse pentru prima oara in limba engleza. Aici se vor gasi nu numai citate in proza dar si versuri. Cei care ar dori sa aprofundeze unele aspecte specifice au la dispozitie o bibliografie de circa 3.000 referinte inclusiv situri web (URL), credite de spectacole, recitaluri si expozitii, inregistrari audio, s.a.
Iata de ce, fara nici un dubiu “Blouse Roumaine” se poate considera o carte “altfel”. o Antologie foarte diferita care ramane, totusi, o carte de capatai si poate un manual de studiu pentru aprofundarea subiectelor de interes mai specializat.
Cautarea selectiva este usurata considerabil de existenta a nu mai putin de sase Indexuri organizate pe profesii, subiecte de citate, localitati geografice, nume de familie, sau ordine alfabetica sau dupa data nasterii.

La inceput mi-a fost teama ca ar fi fost o carte plictisitoare, dar citind-o mi-am dat seama ca mi-a oferit o lectura foarte placuta si instructiva.

O alta cititoare din Hawai a scris:
Reticenta initiala de a cumpara cartea a rezultat din teama ca ar fi fost o carte academica, arida, dar citind   rezumatul si unele pgini accesibile liber pe Internet m-am decis sa o command.

Stilul lucrarii este voit alert si accesibil si prin urmare usor de parcurs, sau asa cum marturisea o cititoare din Texas:

Autorul a fost recompensat sa constate ca dimensiunea Europeana a Antologiei a fost recunoscuta de experti de formatie foarte diferita in afara perimetrului de interes romanesc, respectiv cercetatori ai literaturii franceze, muzicologi, istorici, sociologi, comentatori politici, ziaristi.

Mesaj catre cititorul Roman:
Daca traiesti in Romania si ai impresia si ti-ai pastrat curiozitatea si dorinta de a-ti recupera Memoria pierduta sub Dictatura sau falsificata sub Tranzitie si doresti sa ai acces la un unghi ‘diferit’ – aceasta este o carte pentru tine, plina de surprize placute si informatii noi, provocatoare.
Daca traiesti in strainatate si esti plictisit de stereotipia care ni se aplica noua Romanilor in mod injust si reductiv – despre Dracula, orfelinate, prostitutie, coruptie sau saracie si vrei sa tii capul sus si sa demonstrezi copiilor, prietenilor sau vecinilor ca Romanii sunt “altfel”, traiesc si gandesc “altfel” si ca au fost si sunt destul de talentati ca sa contribuie la valorile universale, dincolo de manele, de mici, de cantece de pahar sau de dorinta de a ne pricopsi peste noapte, indifferent de mijloace, atunci “Blouse Roumaine” este o carte pentru time.
Daca esti un official Roman, diplomat, politician, functionar public, director al unui ONG, editor de revista sau ziar (inclusiv Director al Institutului Roman, Ministru al Culturii sau al Turismului) si vrei sa demonstrezi ca realitatea este “altfel” si ca am fi inceput de mult procesul de a ne fi debarasat de acea “mentalitate imperiala”, inoculata de un imperiu acum apus, atunci “Blouse Roumaine” este o carte pentru tine: felicitarile cu adevarat sincere se pot demonstra doar prin promovarea activa a acestei carti prin publicarea rezumatului, sau a unei evaluari critice, al unui link pe site-ul tau, sau asa cum ar spune Englezul:
The proof is in the pudding.
ceea ce intr-o traducere mai plastica ar insemna:
Dovada se poate gasi in meniul care il consumam.

CUMPARA:
http://www.blouseroumaine.com/orderthebook_p1.html

EXTRASE/LINK:
http://www.blouseroumaine.com/freeexcerpt_download.html

SYNOPSIS:

http://www.blouseroumaine.com/about-the-book/index.html

COVER

Tags: ····

No Comments so far ↓

Like gas stations in rural Texas after 10 pm, comments are closed.