Centre for Romanian Studies

Centre for Romanian Studies header image 1

ROMANIA VAZUTA “ALTFEL”: ‘Blouse Roumaine – the Unsung Voices of Romanian Women’

April 26th, 2009 · No Comments · Books, Diaspora, PEOPLE, quotations, Translations

ROMANIA VAZUTA “ALTFEL”:
‘Blouse Roumaine – the Unsung Voices of Romanian Women’
(O carte in limba Engleza, 1.100 pagini, 160 biografii)

De ce si pentru ce “altfel’?
Din mai multe puncte de vedere:

In primul rand mesajul lucrarii NU este unul ‘oficial’, parafat de cei care ne dramuiesc adevarul. Autorul este constient de faptul ca traim intr-o perioada a nesfarsitei “Tranzitii” unde bajbaim inca, pe carari intortocheate, ca sa ne aflam identitatea, Pe aceleasi carari misuna ‘experti’, autoproclamati ‘boieri ai mintii’, care nu numai ca isi dau coate intre ei ca sa ramana in capul bucatelor, dar sunt gata ori si cand sa ne abureasca memoria si sa ne re-scrie istoria. Metodele sunt aceleasi care au fost folosite sub dictatura: o amnezie preprogramata, urmata de un facsimile cosmetizat atat de neverosimil incat tipa dela distanta.

Acest fenomen nu este unul propriu Romaniei ci se afla in speta in toate tarile ‘ex-comuniste’ fiind insumat perfect de simplu si plastic de catre un parlamentar Polonez cand a afirmat:

‘Imperiile se destrama doar in cateva saptamani, in timp ce mentalitatea imperiala are nevoie de cateva generatii ca sa dispara’.

Antologia de fata nu isi poate permite sa ‘corecteze’ dintr-un condei aceste aberatii care se impamantenesc, dar isi propane in schimb sa ofere cititorului o lucrare sub un unghi ‘alternativ’ si pe undeva neconformist, despre o realitate istorica perceputa ‘de partea cealalta a baricadei’.

In al doilea rand alegerea subiectului si al punctului de referinta, plasarea lui intr-un context istoric si social dar si intr-un cadru European, plaseaza antologia “Blouse Roumaine” intr-o categorie foarte diferita.

In al treilea rand, ca Forma, lucrarea se adreseaza nu numai specialistilor din Universitati dar si publicului larg, facand-o accesibila unei categorii mari de cititori romani si straini.

In acest context formatul Antologiei ofera pentru prima data cititorilor Anglo-Saxoni, nefamiliarizati cu Romania, posibilitatea de a intelege ca Romanii nu au fost doar simpli consumatori ale unor valori Euuropene dar au contribuit in mod substantial la cultura Europeana si de peste Ocean. Aici Antologia evoca o panoplie intreaga de voci de femei de profesii foarte diverse si uneori neasteptate evocand astfel imagini cu totul insolite si admirabile: femei ramase in Romania dar si femei desradacinate, care au luat drumul exilului sau care s-au nascut pe pamant strain doar pentru ca parintii sau bunicii  lor s-au exilat, femei care au reusit in mod extraordinar sa isi pastreze valentele romanesti.

Pe parcursul cartii vom putea face o selectie dintre cele o suta saizeci de biografii critice sau ne vom putea delecta alegand dintre cele sase sute de citate, in majoritate traduse pentru prima oara in limba engleza. Aici se vor gasi nu numai citate in proza dar si versuri. Cei care ar dori sa aprofundeze unele aspecte specifice au la dispozitie o bibliografie de circa 4.000 referinte inclusiv situri web (URL), credite de spectacole, recitaluri si expozitii, inregistrari audio, s.a.
Iata de ce, fara nici un dubiu “Blouse Roumaine” se poate considera o carte “altfel”. o Antologie foarte diferita care ramane, totusi, o carte de capatai si poate un manual de studiu pentru aprofundarea subiectelor de interes mai specializat.
Cautarea selectiva este usurata considerabil de existenta a nu mai putin de sase Indexuri organizate pe profesii, subiecte de citate, localitati geografice, nume de familie, sau ordine alfabetica sau cronologic.

Stilul lucrarii este voit alert si accesibil si prin urmare usor de parcurs, sau asa cum marturisea o cititoare din Texas:

‘la inceput mi-a fost teama ca ar fi fost o carte plictisitoare, dar citind-o mi-am dat seama ca mi-a oferit o lectura foarte placuta si instructiva’.

O alta cititoare din Hawai a scris:

‘reticenta initiala de a cumpara cartea a rezultat din teama ca ar fi fost o carte academica, arida, dar citind rezumatul si unele pgini accesibile liber pe Internet m-am decis sa o comand’.
Autorului i-a fost placut sa constate ca dimensiunea Europeana a Antologiei a fost recunoscuta de experti de formatie foarte diferita, din afara perimetrului de interes romanesc, respectiv cercetatori ai literaturii franceze, muzicologi, istorici, sociologi, etnografi, comentatori politici, ziaristi.

Mesaj catre cititorul Roman:
Daca traiesti in Romania si ai impresia si ti-ai pastrat curiozitatea si dorinta de a-ti recupera Memoria pierduta sub Dictatura sau falsificata sub Tranzitie si ai vrea  sa ai acces la un unghi ‘diferit’ – atunci “Blouse Roumaine” este o carte pentru tine, plina de surprize placute si informatii noi, provocatoare.

Daca traiesti in strainatate si esti plictisit de stereotipia care ni se aplica noua Romanilor in mod injust si reductiv – despre Dracula, orfelinate, prostitutie, coruptie, violuri, cersetorie sau saracie si vrei sa tii capul sus si sa demonstrezi copiilor, prietenilor, vecinilor, sau colegilor tai de la birou, ca Romanii sunt “altfel”, traiesc si gandesc “altfel” si ca au fost si sunt destul de talentati ca sa contribuie la valorile universale, dincolo de manele, de mici, de cantece de pahar sau de dorinta de a ne pricopsi peste noapte, indiferent de mijloace, atunci “Blouse Roumaine” este o carte pentru time.

Daca esti profesor de liceu sau universitar si esti de origine Romana predand in Strainatate sau in Romania, atunci poti folosi “Blouse Roumaine” in cursurile tale, poti recomanda studentilor cartea,  sau o poti recomanda bibliotecii institutiei unde predai ca sa o cumpere (costul vanzarilor merg pentru a genera o editie tiparita (paperback) precum si pentru a genera noi lucrari de cercetare de interes romanesc.  Aici nu este vorba de o favoare personala ci mai degraba de o simpla recunoastere a unei valori intrinseci a  cartii, asa cum a fost recunoscuta mai intai de straini si in strainatate si deci poate fi considerata si de romani neconstransi de acele retineri sau prejudicii Mioritice, care ne dauneaza atat de mult!

Daca esti un official Roman, diplomat, politician, functionar public, director al unui ONG, editor de revista sau ziar (inclusiv Director al Institutului Roman, Ministru al Culturii sau al Turismului) si vrei sa demonstrezi ca realitatea este “altfel” si ca am fi inceput de mult procesul de NORMALIZARE, de a ne fi debarasat de acea “mentalitate imperiala”, inoculata de un imperiu acum apus, atunci “Blouse Roumaine” este o carte pentru tine: felicitarile cu adevarat sincere se pot demonstra doar prin promovarea activa a acestei carti prin publicarea rezumatului, sau a unei evaluari critice, al unui LINK  pe site-ul tau, sau asa cum ar spune Englezul:

The proof is in the pudding.

ceea ce intr-o traducere mai libera ar insemna:

Dovada se poate gasi chiar in meniul care il consumam,

sau intr-o fraza mai vernaculara:

Gustul este in placinta care o mestecam!

Constantin Roman © 2009. All Rights Reserved.

CUMPARA:
http://www.blouseroumaine.com/orderthebook_p1.html

EXTRASE/LINK:
http://www.blouseroumaine.com/freeexcerpt_download.html

Tags: ········································································································································································

No Comments so far ↓

Like gas stations in rural Texas after 10 pm, comments are closed.