Centre for Romanian Studies

Centre for Romanian Studies header image 1

Scrisoare deschisa d-lui Marian LUPU

April 9th, 2010 · No Comments · Diaspora, OPINION, PEOPLE

The Romanian – American Committee

for Bessarabia

c/o “Holy Cross” Romanian Orthodox Church

5150 Leesburg Pike, Alexandria, VA 22302-1030.

E-mail : Bessarabia44@gmail.com

Scrisoare deschisa adresata d-lui Marian LUPU, liderul Partidului Democrat si aspirant la presedintia republicii Moldova

Domnule Marian Lupu,

Recent ati acordat un interviu in care ati abordat problmea relatiilor dintre Romania si republica Moldova. Intr-un limbaj elevat si cu argumente solide ati vorbit lingvistic romaneste, dar politic v-ati exprimat… moldoveneste. Vrem sa spunem ca ati folosit argumentele pe care le-a incubat Uniunea Sovietica in 1924 la Balta (sper ca stiti la ce ne referim), apoi le-a impus la Yalta, si ulterior le-a promovat din nou la Malta. Va felicitam pentru argumentatie si limbaj, dar numai atat. La urmatorul joc international, Basarabia va uita si de Balta, si de Yalta si de Malta. Basta! Va reveni la adevarata ei patrie.

In calitate de presedintele al Partidului Democrat din Moldova (metamorfozat recent din PCM) trebue sa fiti intr-adear realist. Va rugam sa nu confundati insa realismul rece si rational, realism promovat pana la un punct si de Uniunea Europeana si sustinut pana in panzele albe de Moscova. Nu uitati ca de 200 de ani Moscova ne mutileaza sufletele si tara cu tot felul de argumente mincinoase. Dela un om inteligent si educat ca Dvs. ne astptam sa optati insa clar, fie cu Rusia fie cu Romania. Altfel, veti fi abandonat si de popor si de istorie atunci cand va sosi momentul. Nu uitati ca si Moscova respecta claritatea si curajul si rade cu o gura pana la urechi cand aude de argument sofiste si moldoveniste…

Ati vorbit de doua state vecine. Ce state? Un stat national cu o existenta multimilenara si o creatie artificiala a pactului Ribbentrop-Molotov impotriva naturii? Ati uitat sa mentionati faptul ca acest infam pact a fost denuntat de majoritatea conducatorilor tarilor libere, inclusiv Rusia! Ati vorbit de “necesitatea unui tratat de frontiera.” Ce frontiera domnule Lupu? Una care sa desparta acelasi popor si sa perpetueze vechea nedreptate? Ganditi-va la Germania! Ati oferit apoi exemplul tratatului semnat de Romania cu Ucraina, dar ati ignorat faptul ca Ucrainienii sunt un cu totul alt popor iar majoritatea “Moldovenilor” sunt Romani. Ati vorbit deasemenea despre minoritati care s-ar opune apropierii de tara, dar uitati ca in toata lumea exista minoritati si ca drepturilor acestora sunt pe deplin respectate intr-o Romanie Europeana.

Domnule Marian Lupu, uitati-va in inima si vedeti ce sunteti. Daca sunteti Roman intoarceti definitiv spatele trecutului bolsevic si lasati sufletul sa infloreasca pe pamantul lui natal dela Nistru pana la Tisa. Optand sa mergeti catre Europa, asa cum se pare ca ati ales, dar privind tot timpul inapoi spre Moscova, nu veti face altceva decat sa va impiedicati, sa va impotmoliti, si sa tariti din nou si poporul in mocirla.

Singura salvare a Basarabiei Domnule Lupu este impreuna cu Romania. Atata timp cat veti urmari cu determinare acest scop, puteti face si unele mici concesii tactice! Dar numai in acest scop. Si retineti ca reintregirea tarii nu se face din interese materiale. Reunirea tine de inima si de suflet. Reunirea e sfanta si ea va trai vesnic prin reinviere. Ganditi-va la sutele de mii de confrati dintre Prut si Nistru, arestati, schingiuiti, executati, deportati, ori ingropati in morminte comune si fara cruci prin Siberia, Kazakhstan ori prin alte gulaguri sovietice. Ei au murit cu suflete crestine si cu ganduri curate romanesti. Nu-i lasati sa moara a doua oara! Fiti un erou domnule Lupu si veti ramane in istorie. Iar noi Romanii si oamenii de buna credinta de pretutindeni vom fi alaturi de Dvs.

Hristos a Inviat!

Comitetul Romano-American pentru Basarabia

                                                Prof. Dr. Claude G. Matase
                                                Prim Vice-Presedinte
                                                Prof. Dr. Nicholas Dima
                                                Prim Vice-Presedinte
                                                Ing. Valentin V. Ţepordei:
                                                Vice Presedinte Comunicatii
                                                Dr. Silviu Ziscovici;
                                                Vice Presedinte Relatii Publice

Tags:

No Comments so far ↓

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment